Kategóriák
vakcina útlevél

Mitől véd meg a vakcinaútlevél?

Úgy hírlik, hogy az oltás igazolás (oltásigazolvány, védettséget igazoló okmány) intézményét annak érdekében vezetik be, hogy az új koronavírus szempontjából fokozott rizikónak számító szolgáltatásokat csak azok vehessék igénybe, akik igazolni tudják, hogy őket beoltották vagy a fertőzés útján szereztek védettséget.

Például csak az mehet majd koncertekre, egyes színházakba, mozikba, éttermekbe, szállodákba, aki igazolja védettségét. A külföldre utazás vagy a hazautazás is a vakcinaútlevél bemutatásához lesz kötve.

2020. szeptember 1-jétől határzár van életben, november 11-étől általános rendezvénytilalom, bezártak a szállodák, a mozik, a színházak és az éttermek, nem lehet koncerteket tartani.

2021. március 6-án 7.267 új Covid-fertőzöttet regisztráltak, soha ilyen sokat a vírushelyzet egy évvel ezelőtti kezdete óta.

Az intézkedések elrendelését megelőző nyári időszak adatai nem is látszódnak a grafikonon.

Az intézkedések tehát 5-7 hónapja életben vannak. Biztosan kijelenthető, hogy a jelenlegi helyzetért nem okolható a szállodai, az éttermi, a színházi, a koncerti terjedés. A külföldről történő beutazást lehet részben hibáztatni, bár elenyésző a határátlépések száma a korábbiakhoz képest. Mivel a vakcinaútlevél birtokosa is lehet Covid-fertőzött, ezért a vakcinaútlevéllel rendelkezők szabad mozgásának engedélyezése esetén legalább ilyen mértékű fertőzés behordozásra számítani lehet.

A GDPR 5. cikkében szabályozott alapelvei megkövetelik, hogy az adatkezelés alkalmas legyen a meghatározott cél elérésére.

Nem olyan régen az Alkotmánybíróság bírói döntést semmisített meg. A IV/1533/2020. sz. döntés szerint alkotmányellenes, hogy a bíróság „pusztán az általános járványveszély mint távoli, absztrakt egészségügyi kockázat alapján döntött a kapcsolattartási jog korlátozása mellett”.

A döntés messzebbre is vezethetne, akár az általános kijárási tilalomra vonatkozó szabályok tekintetében, de ami minket jobban érdekelne, hogy az AB szerint van-e lehetőség arra, hogy „pusztán az általános járványveszély mint távoli, absztrakt egészségügyi kockázat alapján” oltásigazolvány alapján döntsenek arról egyes szolgáltatók, hogy megtagadják-e a szolgáltatás nyújtását, ill. a belépést a fogyasztótól vagy sem…

Természetesen nem tudhatjuk, hogy mi történt volna, ha ezen intézkedések nélkül Magyarországon, azt azonban tudjuk, mi történt az intézkedések ellenére, mi történt az intézkedéseket megelőzően…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük