Kategóriák
Covid19-igazolvány oltási igazolás vakcina útlevél

Az Európai Parlament módosításai az uniós Covid19-igazolvány javaslathoz

2021. április 29-én az Európai Parlament elfogadta módosítási javaslatait az új nevén Covid19-igazolvány rendelet tervezettel kapcsolatosan.

Örömmel számolunk be arról, hogy az EP megfogadta több javaslatunkat is.

A módosítás szerint a koronavírus fertőzésből felépült személyek esetében antitest / szerológiai vizsgálattal is igazolható lesz a korábbi megbetegedés ténye, és a polgár jogosult a Covid19-igazolványra.

Indítványoztuk, hogy elérhető áron hozzáférhető tesztek biztosításával segítségét az utazni kívánó, de oltakozni nem kívánó polgárok szabad mozgását. A Preambulumba a következő szöveg került be:

A tagállamoknak emellett egyetemes, elérhető, időben történő és ingyenes hozzáférést kell biztosítaniuk a Covid19-tesztelési lehetőségekhez.

Nagy előrelépésnek tartjuk a következő mondat bekerülését:

[…] igazolványok kiállítása, illetve egy […] konkrét igazolvány birtoklása nem vezethet az oltási státuszon alapuló megkülönböztetett bánásmódhoz és megkülönböztetéshez.

Javasoltuk az eltérő célú felhasználás kizárását, ez is megvalósult:

A 3. cikkben említett igazolványokban szereplő személyes adatokat a célállomás szerinti tagállam illetékes hatóságai vagy a nemzeti jogszabályok által a Covid19-világjárvány idején bizonyos népegészségügyi intézkedések végrehajtására kötelezett, határokon átnyúló személyszállítási szolgáltatók használják fel, kizárólag a birtokos oltottsági, tesztelési vagy gyógyultsági státuszának ellenőrzésére. E célból a személyes adatokat a feltétlenül szükséges mértékre kell korlátozni. Nem őrizhetők meg és az ellenőrző által más célból nem dolgozhatók fel azok a személyes adatok, amelyekhez e bekezdés alapján fértek hozzá.

További adatvédelmi garancia, hogy:

Minden egyes oltás, teszt vagy gyógyulás esetén külön-külön független igazolványt kell kiállítani, amelyen nem tüntethető fel az igazolvány birtokosa korábbi igazolványainak előzményei.

Javasoltuk a gyermekekre vonatkozó szabályozás kidolgozását is, a következő, dőlten vastagon szedett, módosított rész sajnos csak a Preambulumban szerepel:

Meg kell akadályozni az olyan személyekkel szembeni mindennemű (közvetlen vagy közvetett) hátrányos megkülönböztetést, akiket például orvosi okok vagy amiatt nem oltanak be, mert nem tagjai a jelenleg oltott célcsoportnak, akik még nem kaptak lehetőséget az oltásra, vagy akik úgy döntöttek, hogy nem oltatják be magukat, vagy akik számára – egyes korosztályokban, például a gyermekek esetében – még nem érhető el az oltás.

Utolsó sorban kiemeljük, hogy egyik észrevételünk szerint már az elfogadáskor meg kell határozni a hatályban tartás kritériumait. A rendeletet 12 hónapon át kell alkalmazni.

A teljes szöveg elérhető itt:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0145_HU.html

11 hozzászólás a(z) “Az Európai Parlament módosításai az uniós Covid19-igazolvány javaslathoz” című bejegyzéshez

Üdv!
Be vagyok oltva Pfizer-BioNTech oltóanyaggal. Nem rendelkezem olyan hivatalos igazolással, amely ezt bizonyítani tudja – csak a magyar védettségi igazolványt birtoklom, amely oltóanyag független.
Hogy fogok tudni élni azokkal a kedvezményekkel amik Európai Unió-s polgárként megilletnek, de mivel magyar vagyok nem. Az EU miért ugorja át ezt a megoldatlan problémát?

Kedves János!
Ön is kapott az oltásokkor egy papírt amin rajta van a vakcina típusa és száma.
Ezzel ugye tudja bizonyítani hogy Pfizer oltást kapott és a közös Eu-s Vakcina útlevélben (Zöld útlevél) így fel fogják tudni tüntetni hogy ön Pfizerrel oltott Magyar állampolgár.

Jelenleg Svájcban élő magyar állampolgár vagyok.
Svájcban megkaptam az első védőoltást 2021.05.04-én.
Hogyan kaphatok magyar védettségi igazolványt az oltásról?
Magyarországon állandó lakcímmel rendelkezem!

Üdv! Lenne néhány technikai kérdésem az igazolvánnyal kapcsolatban. Mikortól lehet hozzájutni, hol kell igényelni, ki fogja feltölteni adatokkal, mennyi idő alatt lesznek feltöltve az adataim, mikortól fogják elfogadni a határátlépésnél, és nem utolsó sorban memmyibe fog kerülni? Ezeket nagyon jó lenne tudni egy utazás megtervezéséhez.

Üdvözlet Amerikából!
Én megkaptam itt a védőoltást Pfeifer típusút, mind a kettőt.
Van róla igazolásom is .
Hogyan tudok Magyarországra utazni?

Akit illet!
2020 nov 23-dec 2 közt Covid-19 beteg voltam, Svájcban…. Az összes személyi és labor adataim a Budapest Főváros Kormányhivatala Központi Okmányirodai Főosztályánál vannak. Ez év május 27-én, Svájcban, Lausanne-ban 1x be leszek oltva a Pfizer vakcinájával, a CHUV kórházban. Ezen oltásról az oltási bizonylatot is! elküldöm. Budapestre. Remélem, hogy az összes dokumentumok birtokában, a Budapesti Okmányiroda ki fogja majd küldeni a Svájci címemre a magyar Védettségi Igazolványomat, mivel május 21-ével már elismerték a külföldön végzett oltást!! E célból megkértem a fenti Hivatalt, hogy az ottani ügyintézője nyújtsa be, küldje át nekik az Irataimat, mivel azt, személyesen NEM tudom megtenni!!
Tisztelettel :
Keller Tibor István
Route Aloys Fauquez 26
CH-1018. LAUSANNE
Suisse
keller.tibor.istvan.gyor@gmail.com
Győri címem:
Keskeny utca 10
9028.Győr-Sashegy
Magyarország
Kelt, Lausanne-ban, 2021.05 23.

Mikor fogja bevezetni ezt a vakcinaútlevelet Magyarország? Mikortól lehet vele beutazni Magyarországra?

Izraelbe hogyan utazhatok? Pfizer oltást kaptam 2x. A másodikat április 22-én. Van róla kis fehér papírom(csak magyarul) és van.védettségi igazolványom is magyar/angol nyelvű. Milyen országnak minősül Izrael?
Onnan hogyan lehet Mo-ra jönni?
Köszönöm válaszukat S.Zsóka

Mi van abban az esetben ha azt a papirt amin az oltás fajtája és sorszáma rajta van elhagytam.
Sajnos a pénztárcámba volt amit sikeresen elvesztettem. A kártyám megvan mert az az igazolványtartóban volt.
Igy is tudok EUs zöldkártya útlevelet igényelni?
Köszönöm

Jó napot. Magyar állampolgárként Szlovákiában dolgozók és élek. Meg kaptam itt Szlovákiában mind két pfiezer oltást. Múlt héten a védettségi igazolványt is kézhez kaptam de az uniós igazolást nem találták a kormányablakba.Mi a teendő ilyenkor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük