Kategóriák
oltási igazolás vakcina útlevél

Az Európai Adatvédelmi Testület és az Európai Adatvédelmi Biztos véleménye

Az Európai Adatvédelmi Testület és az Európai Adatvédelmi Biztos közzétette véleményét az európai digitális zöldigazolvány tervezettel kapcsolatosan.

A Testület és a Biztos emlékeztet arra, hogy az adatvédelem nem jelent akadályt az EU járvány elleni küzdelmében. Ugyanakkor javasolják a Bizottságnak, hogy holisztikus és etikus megközelítést alkalmazzon a magánélet, a személyes adatok és úgy általában az alapvető jogok védelme érdekében, a hatékonyság, a szükségesség és az arányosság elvének figyelembe vételével.

Az állásfoglalás hivatkozik az Európa Tanács és a WHO egyes véleményeire is.

Az adatvédelmi csúcsszervek emlékeztetnek, hogy a tudományos bizonytalanságok miatt óvatosan lehet csak következtetéseket levonni az immunitás és a fertőzőképesség kapcsán.

A vélemény felhívja a figyelmet arra, hogy az EU-tagállamok közötti szabad mozgás megkönnyítése, mint tervezett célt meghaladó további felhasználás az uniós polgárok alapvető jogainak korlátozásához vezethet. Egyes tagállamok tervezik az igazolás felhasználását pl. üzletekbe, éttermekbe, klubokba, istentiszteleti helyekre, edzőtermekbe való belépéshez, illetve a munkavállalók foglalkoztatása során. A digitális zöldigazolvány és a hozzá kapcsolódó keretrendszer ilyen célú további felhasználása nem vezethet diszkriminációhoz az oltakozás vagy annak elmaradása, illetve a fertőzésen való átesettség alapján. Ez a vélemény szerint azt jelenti, hogy az egyes tagállamoknak kell megfelelő jogalapot biztosítaniuk az ilyen célú felhasználásra. A felhasználás nem sértheti a hatékonyság, szükségesség és arányosság alapelveit, és megfelelő biztosítékokat tartalmaz, különösen az egyenlő bánásmód megtartására.

A Testület és a Biztos fontosabb javaslatai:

  • Nem készülhet egységes európai adatbázis.
  • Az igazolás digitálisan és papír formában is legyen elérhető.
  • Meg kell fontolni, hogy valóban szükséges-e a konkrétan az érintett részére beadott vakcina adatainak kezelése.

Sajnos a vélemény nem foglal állást a jogszerűséget megalapozó legfőbb kérdésben, milyen szempontokat kell figyelembe venni annak érdekében, hogy megállapítható legyen a hatékonyság, szükségesség és az arányosság, így valószínűleg jelentős eltérések lesznek az egyes tagállamok között…

Nem tér ki a vélemény arra, hogy indokolt-e a polgárok megkülönböztetése akkor, amikor még nem áll rendelkezésre mindenki számára vakcina, vagy életkor, betegség, lelkiismereti vagy más ok miatt nem kaphatja meg a polgár a vakcinát.

Szintén nem világít rá az állásfoglalás arra sem, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni akkor, amikor már lecsökkent a járvány egy olyan szintre, amikor indokolatlanná válik a személyes adatok ilyen célú kezelése…

Egy hozzászólás a(z) “Az Európai Adatvédelmi Testület és az Európai Adatvédelmi Biztos véleménye” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük