Kategóriák
oltás oltási igazolás vakcina útlevél

Európai Bizottság: digitális zöldigazolvány

Az Európai Bizottság honlapján magyar nyelvű tájékoztató jelent meg a digitális zöldigazolvány (más néven vakcinaútlevél) tervezetével kapcsolatosan. Az uniós rendelet tervezetét is közzétették.

A tájékoztató és a rendelet tervezete elérhető a következő címen: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/covid-19-digital-green-certificates_hu

A tervezet szerint a digitális zöldigazolvány igazolja

  • a kapott Covid19 elleni védőoltást
  • a negatív teszteredményt
  • a Covid19-ből való felgyógyulást

A Bizottság hangsúlyozza, “hogy az ilyen igazolvánnyal nem rendelkező személyek számára továbbra is lehetővé kell tenni az utazást, és hogy az igazolvány birtoklása nem előfeltétele a szabad mozgáshoz való jog vagy más alapvető jogok gyakorlásának.” “Az igazolvány alapján meg lehetne állapítani, hogy egy adott személy az utazás során mentesülhet-e a vírus terjedésének csökkentését szolgáló ideiglenes korlátozások – mint például érkezéskor a tesztelés, majd a karantén – alól.”

A rendelet tervezete szerint “a jelen rendeletet különösen nem lehet úgy értelmezni, mint amely a védőoltás beadatására való kötelezettséget vagy jogot állapít meg.

A (26) preambulumbekezdése hangzatos: “Meg kell akadályozni az olyan személyekkel szembeni hátrányos megkülönböztetést, akiket például orvosi okok miatt nem oltanak be, mert nem tagjai annak a célcsoportnak, amelyre az oltóanyagot jelenleg ajánlják, akik még nem kaptak lehetőséget az oltásra, vagy akik úgy döntöttek, hogy nem oltatják be magukat. Ezért az oltási igazolvány vagy egy konkrét oltóanyagot feltüntető oltási igazolvány birtoklása nem lehet előfeltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, különösen akkor, ha az adott személy más módon képes bizonyítani a törvényes népegészségügyi követelményeknek való megfelelést, továbbá nem lehet előfeltétele a határokon átnyúló személyszállítási szolgáltatások, például légijáratok, vonatok, távolsági buszok vagy kompok igénybevételének.” A drága és lassú PCR tesztek helyett az olcsóbb és gyors antigén gyorstesztek elfogadását is szorgalmazza az Unió. Elfogadták a megbízható antigén gyorstesztek listáját is: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf

Nem teljesen egyértelmű, hogy a magyar védettségi igazolványhoz hasonlóan az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálattal szerez-e jogosultságot a fertőzésen átesett, gyógyult személy, vagy csak a pozitív, aktív fertőzést kimutató vizsgálat alapján.

Az uniós rendelet egyértelműen meghatározza az adatkezelés célját:

Az e rendeletnek megfelelően kiállított igazolványokban szereplő személyes adatokat az információkhoz a Covid19-világjárvány idején az Unión belüli szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának megkönnyítése érdekében történő hozzáférés és azok ellenőrzése céljából kell kezelni.

Hozzárendeli azok körét is, akik hozzáférhetnek a digitálisan tárolt adatokhoz:

A 3. cikkben említett igazolványokban szereplő személyes adatokat a célállomás szerinti tagállam illetékes hatóságai vagy a nemzeti jogszabályok által a Covid19-világjárvány idején bizonyos népegészségügyi intézkedések végrehajtására kötelezett, határokon átnyúló személyszállítási szolgáltatók használják fel a birtokos oltottsági, tesztelési vagy gyógyultsági státuszának ellenőrzésére.

A fentiek alapján nincs lehetőség arra, hogy éttermek, színházak, mozik vagy más szolgáltatók, a szolgáltatás igénybevétele előtt ellenőrizzék az adatokat.

További részletek a tájékoztatóban, és a rendelet tervezetében.

2 hozzászólás a(z) “Európai Bizottság: digitális zöldigazolvány” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük